Inget till salu 

För inte så länge sedan var normen att köpa en bil, en film eller ett album. Som bäst kunde du hyra det du ville ha eller behövde. Så ser det inte riktigt ut längre. Idag använder vi streamingtjänster och du kan leasa en bil istället för att äga den. Det har skapar förändringar i hur vi förhåller oss till ägande och hur vi prioriterar vår ekonomi. 

Många bäckar små 

De flesta av oss har hört uttrycket många bäckar små. Sådant vi inte tänker så mycket på för att det handlar om väldigt lite åt gången. Problemet uppstår när du slår ihop alla de där små sakerna. På en månad hinner 10kr bli 300kr. Så för varje liten summa blir den totala utgiften större. 

När du slår samman månadskostnaden för alla större streamingtjänster blir det snabbt stora pengar. Vi pratar om ungefär ett halvt tusen, varje månad. Då räknar vi med Netflix, HBO, Disney Plus och Spotify. Har du fler tjänster blir det genast ännu mer pengar. 

Du har alltid alternativ för hur du hanterar din ekonomi. Ett sms lån är ett litet privatlån på mindre summor till exempel.  

Det du inte äger 

Är du medveten om att du tekniskt sett inte äger din telefon? När vi ingår ett avtal för våra mobiltelefoner betalar vi för rätten att använda dem. Vi äger dock inte själva enheten. Samma sak gäller för sådant som data- och Tv-spel. När vi köper ett spel betalar vi för rätten att använda spelet. 

Det finns många plattformar för spel idag. I många fall är ditt köp kopplat till den specifika plattformen. Om du avslutar ditt konto förlorar du också alla spel du har betalat för. Om du använder Origin, Steam eller EpicGames kan du bara spela via deras mjukvara. 

Den andra sidan av att du köper rätten att använda spel är att du inte behöver en fysisk kopia. Du kan installera dina spel på vilken dator som helst och om de fungerar på spelkonsoler gäller de där också. Enda undantaget är mobilversioner som räknas som sin egen mjukvara och måste därför köpas separat även om du redan äger en annan version. 

Streaming sparar pengar 

Nu är ju frågan, finns det några som helst fördelar med att streama? När det kan kosta upp till ett halvt tusen varje månad måste det vara värt något. Den stora fördelen med att använda en streamingtjänst är, ironiskt nog, att du sparar pengar. 

Om du skulle betala för varje film, varje serie och varje låt skulle det snabbt bli dyrt. Särskilt om det är något du vill bara se eller höra en gång. Du kan hyra film digitalt men även det kan bli dyrt i längden. Jämför det med att kunna titta på en ny film varje dag. Det är vad streamingtjänster kan ge dig. 

 Du kan också spara pengar genom att dela en tjänst med flera personer. Om alla bidrar lite grann varje månad så blir kostnaden per person relativt liten. På så sätt kan alla titta på det som passar dem. Särskilt om det går att ha mer än en profil per konto. Ett annat alternativ är att alla betalar för en varsin tjänst och delar konto. 

En enklare vardag 

När det kommer till kritan handlar det om bekvämlighet. Med streaming kan du titta på en film eller serie var du än är. Allt du behöver är en enhet med internetuppkoppling. I vissa fall behöver du inte ens det då både Netflix och Disney Plus ger dig möjligheten att tillfälligt ladda ner det du vill titta på. 

En enklare vardag är ingenting att klaga på trots allt. 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *