insemination i Danmark så går det till

– insemination i Danmark så går det till –

Hur går man egentligen tillväga om man som vill genomgå en insemination i Danmark? Det är exakt ett år sedan jag och Livia startade vår process och vi hade så mycket frågetecken innan processen var igång. Vart börjar man egentligen, vilken klinik väljer man och hur ser processen ut? Frågorna var många och det verkar som att ni läsare vill veta allt. Därför vill jag berätta för er hur vår process såg ut och svara på så mycket frågor jag kan som ni geFtt mig.  Jag tänker att jag delar upp vår historia i flera delar. Här kommer vår ”väg till barn” del 1. 

 

FÖLJ VÅR RESA PÅ MIN INSTAGRAM (KLICK)

Insemination i Danmark så går det till

Välj en fertilitetsklinik i Köpenhamn 

Vi valde TFP Stork Fertility (klick). Vi fick ett fantastiskt fint bemötande av all personal. Det kändes som att vi hade checkat in på ett hotell hehe.

Steg ett i processen är att välja en fertilitetsklinik. Vi utgick från Köpenhamn, men jag vet att det finns fler kliniker runt om i Danmark. Vi började med att googla! Jag hade ingen aning om hur vi skulle börja eftersom jag inte har någon nära som gått igenom samma grej. På nätet fanns ingen information alls och det är lite av den anledningen som jag skriver detta inlägg. Det kom upp en massa reklam om diverse kliniker, men jag minns att jag hört väldigt gott om Storkklinik. Vi gick in på sajten och fick ett gott intryck. Vi läste om behandlingarna, priserna och snabbt därefter tog vi kontakt. Vi skickade kort och gott ett mail där vi önskade kontakt med kliniken. Det går väldigt bra att skriva på svenska, det gjorde vi 🙂 

Kort därefter fick vi svar om att vi kunde få boka in ett inledande samtal via skype. Vi fick en tid bara någon dag efter vårt mail. 

Inför insemination i Danmark – möte med kliniken 

Storkkliniken ringde oss under utsatt tid och vi fick träffa en supergullig barnmorska. Det kan också vara en handläggare som sköter detta mötet. personen kommer gå igenom hela processen i detalj och hen kommer också be er berätta om era önskningar och så vidare. Vi berättade om oss själva, eventuella sjukdomar, arbete, familjesituation och om min och Livias relation. Samtalet var väldigt enkelt och vi fick inga tuffa frågor som jag vet att man kan få i Sverige på ett liknande möte. Vi hade ett trevligt samtal och det kändes väldigt bra och peppande.

Fertilitetsundersökning innan en insemination

Efter avslutat videomöte med Stork kliniken i Köpenhamn fick vi strax därefter ett mail på saker att utföra i Sverige innan vi är redo för behandling.

Blodprov ska tas och med detta prov kommer de att kolla vaccin och blodvärde.  Denna process kan gå snabbt beroende på hur snabba ni är och hur snabbt ni får tid att utföra testerna. 

Tänk på att samtliga prover som ska tas måste vara färska och får oftast inte vara äldre än ett par månader. 

Testarna som ska tas är:
– Cellprov
– Blodprov (Här kommer du testas för HIV, vaccinationer med mera)
– Klamydiatest
Genomspolning av äggledarna (HSSG)
– Covid-19 test  (detta är aktuell just nu) 

Öppen eller stängd donator 

Vi var ganska snabba med att utföra testerna. Under denna tid var vi mitt uppe i en pandemi så det gick inte så snabbt som vi önskat, men är man flexibel med läkartider så kan det gå snabbt. Vi skickade in alla svaren till kliniken genom att ta en screenshot från mina sidor på 1177. Kliniken godkände snabbt och vi var klara. I samma mail skickade kliniken följande mail till oss: 

I skal blot angive Jeres ønsker ved at besvare denne mail:
– Åben eller anonym donor
– Højd
– Hårfarve
– Øjenfarve

I sverige är det lag på att donatorn måste vara öppen så här hade vi inget val. Men för oss var det ändå självklart att vårt ofödda barn ska kunna ta kontakt med donatorn när hen fyller 18 år. Vi skulle också ange önskemål på längd, hårfärg och ögonfärg. För oss var detta så irrelevant. 

Beställa sperma från European sperm bank 

Vi fick rekommendationen att beställa sperma från European sperm bank av kliniken själva. Då skulle sperman levereras direkt till kliniken och vara redo när vi kommer för insemination. På European sperm banks hemsida kan man få välja i exakt detalj hur donatorn ska se ut. Vi var inne och spanade, såklart! Men för oss kändes det bara så märkligt att sålla bort män. Vi hoppade helt enkelt det och lät ödet bestämma. Kliniken sa nämligen att dem har ett litet “förråd” med sperma, men att dem inte kan garantera våra önskemål. 

Kliniken hade allt de behövde och vi var igång! Nu väntar vi bara på att mensen skulle komma så att vi sedan kunde börja räkna dagarna. 

Storkklinik Danmark omdöme 

Som jag nämde innan är vi oerhölrt nöjda med allt på Storkkliniken. Personalen var så kunniga och dem fick oss att känna oss som att vi var hemma. Jag kände mig så bekväm och kliniken var så fin. Bekväma rum och fint inrett. Det kändes precis som att jag och Livia checkat in på hotell över dagen. Efter inseminationen blev jag nedbäddad med filtar och här låg vi kvar ett tag i ett privat fint rum. Jag är så nöjd med precis allt. Jag kan varmt rekomendera Storkklink. Vi kommer tillbaka när vi är redo för barn nummer två 😀

Påväg till Köpenhamn. Inte visste vi att vi skulle behöva stanna en vecka för att vänta på ägglossningen haha. Inte lätt att försöka bli gravid i ett annat land under en pandemi. 

Ägglossningstest 

Dag 11 började vi att testa med ägglossningstest morgon och kväll. Om stickan gav utslag på ägglossning på morgonen ombads vi att åka till Köpenhamn direkt. Visade stickan ägglossning på kvällen så skulle vi åka direkt på morgonen. I och med rådande pandemi var vi tvungna att matcha detta med ett färskt corona-test. Vi kom fram till att vi skulle ta ett corona-test dag 15 i min cykel och sedan skulle vi bege oss till Köpenhamn. Sagt och gjort! Ägglossningen kom dag 18 och då var vi redan nere i Köpenhamn. Stickan visade ägglossning på kvällen och på morgonen därpå ringde vi kliniken så fort dem hade öppnat. Vi fick komma redan några timmar senare. Vi hade bokat ett hotell runt hörnet från kliniken och detta kan jag verkligen rekomendera er. Så smidigt! 

Jag minns att det var ett himla meck med att kolla ägglossningen. Kissa i glas, doppa stickan och vänta. Denna väntan var sååå lång haha. Visades en smiley visste vi att jag var fertil och att vi bara hade några timmar på oss innan “den bästa tiden” för insemination var över.  

vi använde oss av dessa (klick) ägglossningstest. Helt klart de bästa. Kör inte med några andra. lita på mig.
Adlink

Vårt vackra hotell – här trivdes  Vi hade så mysiga dagar i Köpenhamn. Vi passade på att turista en del i väntan på ägglossningen insemination i Danmark så går det till

Insemination danmark kostnad

Priset då? Vad kostar det att göra en insemination i Danmark? Vi betalade ca 11.000 kr per insemination. I detta pris ingick sperman, behandlingen och priset för en öppen donator.

I Danmark kan man göra insemination om man är i en relation eller som singel. Jag hoppas så att mitt inlägg om ”insemination i Danmark så går det till” kunde hjälpa er en bit på traven. Del två i denna historia kommer snart 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *