Bloggflöde

Inred hemmakontoret

Idag jobbar allt fler och fler människor hemma på grund av den rådande pandemin. Att jobba hemifrån kan vara en konst i sig beroende på hur du bor. Jag har samlat ihop en hel del tips jag har fått om hur du kan underlätta ditt arbete hemma.

När man jobbar hemma kan det kanske kännas lockande att slänga sig på soffan med datorn på magen, detta är då ingen arbetsplats att rekommendera.

Tips till dig som ska jobba hemifrån

Skapa ett hemmakontor 
Om det så bara är som en hörna hemma så gör den till din. Bestäm din arbetsplats för dagen och lämna den när din arbetsdag är slut. Om du har lyxen att ha ett extra rum hemma kan detta med fördel användas som kontor under dem dagar du jobbar hemma.
Försök att sitta någon stans där du arbetar ergonomiskt med både bra ljus, bord i rätt höjd och en stol du får stöd av. Oftast äger man inget höj och sänkbart bord hemma, men det finns lösningar. Använd dig av böcker, eller kanske en sängbricka som du kan använda under datorn för att få höjd på den.

Inred hemmakontoret

Har du ett extrarum i hemmet? Vilken lyx. Inred hemmakontoret så att du kan känna dig så inspirerad som möjligt. Satsa på fina växter, en fin lampa, ett bra och ergonomiskt skrivbord samt en funktionell stol. Gör kontoret till ditt eget och försök att få till detaljerna så att du kan känna dig bekväm på kontoret.

Undvik att distraheras av annat
Det är viktigt att ha disciplin när man jobbar hemma och försök att inte distraheras av annat. Ta disken och dammsugningen när din arbetsdag är slut. Sätt upp små mål under hela dagen och se till att hålla dem. Att pilla med annat kommer bara att göra dig stressed i slutet av dagen. 

Jobba hemma med rutiner
Under denna pandemin kan hemmakontoret bli en lång historia, vem vet. Gör det bästa av situationen och ha fasta rutiner, även när du jobbar hemma.
Börja dagen på samma sätt. Gå upp samma tid, hämta kaffen och sätt igång med arbetsdagen. Bestäm din arbetstid i förväg och håll den. Ta din lunch och dina små pauser för att hålla koncentrationen uppe. Det finns en massa bra appar som kan hjälpa dig. Spana in bästa appar för tidsplanering.

Socialisera dig digitalt med kollegorna
Det är inte bara du som jobbar hemma. Oftast är det hela kontor, dina vänner och kanske till och med din partner? Se till att ha en nära kommunikation med dina kollegor. Stäm av, ta en kaffe tillsammans över till exempel Zoom, skype eller teams. Ha en rutin på tre fikat vetja. Det kan göra gott. Ge varandra feedback och fråga varandra om hur det går.

Ta pauser
Unna dig en lunch. Ta en timme som du alltid brukar göra. Kom ut, få luft och ta en promenad. Det kommer göra dig gott. Att få se något annat för en stund och andas frisk luft kommer ge dig ny energi.

Avsluta arbetsdagen hemma
Försök att skilja på arbete och fritid. När du stängt datorn klockan 17 är det slut för dagen. Gå inte mellan middagen och datorn för att “bara svara på ett mail”. Det kan oftast vänta. Skriv ett tydligt hejdå i ditt chattverktyg på jobbet för att markera att dagen är slut. Plocka undan för dagen och tillåt dig själv att ha fritid. Gör något helt annat för att samla energi inför nästkommande dag.

Ni som jobbar hemma, hur gör ni?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *