Så lär du dig njuta av ensamtid

Forskning visar att det kan vara fördelaktigt att spendera mer tid ensam eftersom det ger en chans att varva ner samtidigt som det kan öka ens kreativitet och produktivitet. Något som i sin tur gör att man kan känna sig lyckligare. För att inte tala om att det kan förbättra ens relationer med sina vänner, familjemedlemmar och kollegor.   

Att vara bekväm när man är ensam är en viktig livsfärdighet som endast kan utvecklas med övning. Det tar ett tag att lära sig, men när det väl sitter inser man så småningom att ensamtid kan vara en av de bästa aktiviteterna någonsin – om det så innebär att man tränar ensam, njuter av att kunna spela på ett online casino eller läser ett kapitel ur sin favoritbok utan distraktioner.

Fördelar med mer ensamtid

Mer ensamtid kan minska risken för depression och kronisk stress

Ett flertal studier har visat att människor som lär sig att trivas i sin ensamhet tenderar att vara lyckligare, upplever lägre stressnivåer och har mindre chanser för att hamna i en depression. I det stora hela kan således mer tid för sig själv öka ens mentala välmående. Att åtnjuta tiden vi har ensamma med oss själva gör att vi lär oss själva bättre att känna och undviker pressen av förväntningar från andra människor och samhället.

Att vara ensam kan öka ens kreativitet och produktivitet

När man spenderar tid ensam finns det inga distraktioner, vilket ger mer tid över till både produktivitet och kreativitet. När man är ensam känner man sig mindre självmedveten, vilket uppenbarligen är ett sinnestillstånd som är mer gynnsamt för kreativitet. Ensamma slipper vi inte bara pressen från samhället som kan hindra vår kreativitet – vi får också mer tid över till att reflektera över ting, vilket betyder att vi enklare kan komma fram till lösningar på problem.

Relationer med andra kan förbättras genom att vara ensam oftare

Att förstå sig själv kommer att hjälpa en att bättre förstå relationerna i sitt liv. Genom lite reflektion kommer man inse vilka relationer som är meningsfulla och bidrar till ens liv, men också vilka som är skadliga för ens välmående. Ju mer tid man spenderar ensam med sig själv desto enklare kommer man förstå vilka relationer som är positiva eller inte och vilka man ska investera mer i och vice versa.

Så lär du dig njuta av att vara ensam

Ta det steg för steg

Om du är van vid att vara produktiv och på språng hela tiden bör du inte schemalägga en veckas soloplaner det första du gör. Börja i stället smått och ta det steg för steg. Då kommer du så småningom komma in i att vara ensam och njuta av tiden. Försök att börja med att läsa en bok en förmiddag, spela några spel eller gå en långpromenad. Det kan ta ett tag innan man kommer fram till olika sätt att underhålla sig själv utan någon annan så försök att hålla tålamodet uppe.

Gör det du tycker är kul

När du är ensam behöver du inte utföra några aktiviteter som du känner dig tvungen till för att någon annan vägrar kompromissa. Du kan lyssna på precis vad du vill, lämna huset när du än önskar, äta vad du än är sugen på och göra allt när du vill. Dra fördel av att vara den enda som har kontrollen och gör det som du tycker är kul. Ju mer roligt du gör på egen hand desto mer kommer du inse hur fantastiskt det är att spendera tid ensam.

Försök att koppla från distraktioner

Det är alltid kul att hålla kontakten med nära och kära, särskilt när man är ensam, men att konstant hålla kontakten med dem kan motverka syftet med ensamtid. Försök därför att koppla från distraktioner om möjligt, som att stänga av din mobil eller andra enheter. 

För att verkligen träna på att vara själv, och njuta av det, måste du ge dig själv chansen att verkligen vara ensam. Något du inte gör genom att sitta och skriva på din mobil med dina vänner hela tiden eller ringa närstående en gång i timmen. Måste du ha mobilen på dig kan du åtminstone stänga av internet för att undvika sociala medier.

 Gör några planer

Du som för första gången ska börja lära dig att åtnjuta din ensamtid kan lätt uppleva tristess eller ångest. Därför bör du försöka göra några planer för att undvika att detta händer, som att gå på en promenad, träna, slutföra ett projekt eller tillaga en av dina favoriträtter.

Du kommer bli uttråkad om du inte gör något – men det behöver absolut inte vara något ansträngande. Att göra planer för sig själv kan också innebära att man läser en bok, skriver någon sida i sin dagbok eller försöker hitta lugnet i vardagen genom att meditera. Att planera sin ensamtid kan dock vara ett otroligt bra sätt för att bli mer bekväm med att såväl sig själv som själva ensamheten. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.