Välj rätt utomhusbelysning

Att välja belysning för våra utomhusområden kan vara en utmaning. Detta både på grund av omfånget men också i förhållande till vad som vi själva behöver ta tag i. En av de viktigaste frågorna du ska ställa dig innan du börjar belysa din trädgård, balkong eller uteplats är vad du vill uppnå. Om du har ett tydligt och avgränsat användningsområde blir det lättare att välja den eller de lampor som är rätt för uppgiften.

Här kommer en guide och några råd om hur belysningen utomhus kan tänkas passa med trädgårdens inredning och olika användningsområden till ett hus för att du ska hitta rätt utombelysning här.

Utomhuslampor ger många möjligheter

När du ska välja utomhuslampor finns det ett hav av möjligheter. Ska det vara utomhuslampor med LED, och ska det vara med inbyggd LED eller lösa ljuskällor som kan bytas – frågorna kan vara många. Fördelen med utomhuslampor med inbyggd LED är att de ger ett mer enhetligt ljus fall, eftersom det inte finns några elektriska delar som en sockel som kan skugga ljuset. Fördelarna med den lösa ljuskällan är att du kan ändra den själv och alltid vara uppdaterad om den senaste tekniken.

Vart är det viktigt att ha ljus?

Vill du kunna arbeta i trädgården när solen gått ner, lysa upp garageuppfarten eller förlänga kvällarna på uteplatsen? Utomhusbelysning kan fylla många praktiska funktioner. Utgå från problemet som behöver lösas och välj belysning utifrån det. Om du bara vill att lamporna ska fylla en praktisk funktion behöver du sannolikt inte spotlights, ljusslingor och färgade lampor. Däremot kan du ha stor nytta av rörelsesensorer, skymningsreläer och smarta funktioner för automatisering.

Utomhusvägglampor

Med utomhusbelysning kan du förlänga kvällarna, höja stämningen och skapa en trygg och säker miljö runt ditt hem. Vid montering av lampor på ytterväggen i huset är det inte alltid mest korrekt att titta på avståndet mellan dem, det är också viktigt att titta på själva huset. 

Utomhuslampor för vägg finns i flera olika stilar, och det är viktigt att hitta den stil som passar just ditt hus. Om det är en äldre murverk villa med vackra detaljer, kan de klassiska utomhus vägglamporna vara perfekt, är huset i nyare stil kan fyrkantiga utomhuslampor göra bra.

Oftast, om du väljer de strikta och minimalistiska vägglamporna, kan du välja mellan två versioner upp / ner eller downlight. Upp/ner är perfekt för ytterväggar med en bra höjd, eftersom ljuset kommer att reflekteras vackert upp och neråt väggen på huset.

Vägglampor på huset har flera syften. De hjälper bland annat till att rama in huset i en vacker silhuett, de kan skapa säkerhet och ge ljus vid ytterdörren när du behöver låsa upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *