Att få syskon, svartsjuka

God morgon lördag!
Solen skiner här på ön idag och nu känner man sig så bortskämd med det. De senaste veckorna har ju varit fantastiska och jag hoppas så att värmen och solen håller i sig.

Det känns som att familjen kommer in i rutiner mer och mer. Leonard har vant sig rätt bra vid sitt lillasyskon och han har landat bra i det. Dock så känner vi fortfarande av en stor svartsjuka från hans håll, men vi försöker göra allt för att Leonard ska känna sig prioroterad och att han fortfarande är lika viktig. Innan bebis kom så läste vi på om just ämnet svartsjuka vid syskon. Vi fick så mycket bra tips och jag tänkte dela vidare dessa tips till er.

Tips vid svartsjuka storasyskon 

  • Inkludera storasyskonet. Leonard får vara med på precis allt. Blöjbyten, matning och annat pyssel. Vi brukar även fråga Leonard om hjälp. ”Kan du hämta filten till bebis”. Man ser hur han växer när han får förtroendet att hjälpa till.
  • Prata om när det stora barnet var bebis / låg i magen. Leonard blir genast mer förstående när vi berättar att han också har varit så liten och ofta behövde tröst / vaggning.
  • Krama om, ge uppskattning och se det stora barnet. Jag sträcker alltid ut en arm till Leonard när jag ammar bebis så att alla känner sig inkluderade.
  • Vid besök av vänner och familj ber vi alltid dem att hälsa och krama om Leonard först. Det kan ju lätt bli så att man rusar fram till bebis för att man är så exalterad över att se hen. Men detta får oftast negativ effekt på det stora barnet. Tips, ta alltid med en gåva till stora barnet när man ska hälsa på den nyfödde.

Det tar tid att komma in i den nya familjekonstellationen. Men bara på dryga två veckor så har det blivit så mycket lättare för oss. Leonard bestraffar inte oss mammor längre (på samma sätt) och han har en mycket större förståelse för att bebis behöver mer från oss just nu.

En dag i taget <3

Myspöl från Babylove

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *