Så ser du om ett instagram konto köpt följare

– Så ser du om ett instagram konto köpt följare –

Detta inlägg vill jag tillägna mina älskade samarbetspartners och företag som jag ännu inte har samarbetat med. Eller egentligen till alla små start -ups som precis har börjat etablera sig på marknaden. Där ute finns det en massa äkta influencers som kämpar dagligen med sina kanaler, sedan finns det dem influencer som har köpt 80% av deras följare. Idag kan det vara VÄLDIGT svårt att se vilket konto som köpt följare och vilka som inte har gjort det.

Eftersom att jag jobbat på ett par Byråer inom media och PR har jag haft tillgång till olika program. Här har jag gjort fasansfulla upptäckter där influencers jag aldrig trodde skulle köpa följare har gjort det. Eftersom jag idag driver eget har jag valt att köpa vissa av dess tjänster och det är hemskt att se hur många som köper följare. Jag blir rasande och så ledsen.
Det är sån hård konkurrens i denna bransch och att dem som köpt följare kommer längre helt ”gratis” gör mig ledsen.
Eller gratis och gratis är det ju inte för dem, men ni förstår säkert vad jag menar. Att köpa följare är dyrt och jag får dagligen dm’s i min inkorg där oftast (asiatiska) företag vill sälja följare, likes och kommentarer i månadslöpande paket. De säger också att de ska skicka följarna sakta och att det inte kommer märka att man köpt. Jag skulle aldrig någonsin köpa följare just för att det är så fel. Det blir block och en anmälning till instagram varje gång jag får såna meddelanden.

Det gör så int i mig då JAG och så många fler kämpar och kämpar med sina sociala mediekanaler samtidigt som andra köper likes, kommentarer och följare. Många företag ser inte detta utan betalar konton stora summor pengar med 60.000 fejk följare. Se upp kära företag.

Så ser du om ett instagram konto köpt följare

  • ”Influencern” får i stötar ett par hundra följare. Alltså att kontot växer snabbt (över en dag) med några hundra eller tusen följare.
  • Det tar lång tid innan profilen får sina likes. Om en profil har 60.000 följare borde några tusen likes vara rimligt. Men har det gått timmar och profilen fortfarande har 20 likes så är det något som inte stämmer.
  • Profilen har få kommentarer.
  • Profilen har kommentarer från botar
  • ”Influencern” får ”alla” likes hen köpt i en stöt (ibland kan det ta tid, ibland kommer dem direkt)
  • Kolla igenom profilens följare. Är det många som ser märkliga ut? Oftast när någon köpt följare är det många med konstiga användarnamn eller människor från en helt annan världsdel än där du har din målgrupp.

Det finns många knep att se om en person köpt följare, likes eller kommentarer. Här ovan är några av dem vanligaste ”tabbarna” som man lätt kan se. Man behöver inte vara expert på instagram för att förstå om någon köpt följare eller ej.

Ett köpt konto ser bra ut för företaget

Jag förstår att företag lätt kan bli lurade då många fejk- influncers konto ser bra ut. Låt säg att ett företag går in på en influncers sida där hen exempelvis har 68K följare och 4K likes på bilderna och ett par kommentarer per bild. Det är inget konstigt med det tänker dem. Men oftast har ”liksen” levererats och alla krav har uppfyllts som den betalande influencern har på sin köpare. Företaget har då svårt att se om kontot har fejk följare eller inte. Hur ska man då göra som företag?

Du som företagare ska ALLTID fråga efter sttistik från influencerns konto. Hen ska komma med screenshots från dagens datum där statistik på vart dina följare befinner sig (land / stad) . Här ser företagen vart dina följare kommer ifrån. Givetvis kan influencern fejka detta i program som photoshop och liknande, men det blir svårare.

Micro infleuncers kan bidra med mer

Influencers med äkta konton kan bidra med så mycket mer än en influencer som har 50K följare. Låt såga att en profil med äkta konto och endast 11k följare känner sin målgrupp väl. Såna samarbeten är så mycket mer lönsamma än om företag skulle samarbeta med en profil på 70K följare där bara 3-4000 följare är äkta.

Visst är det hemskt att så kallade influencers kan lura företag så mycket så att dem faktiskt kan leva på detta? Snacka om att vilja bli influencer så mycket att man måste köpa följare 🙁 Tragiskt.

En reaktion på ”Så ser du om ett instagram konto köpt följare

  1. Ja, som konstnär kämpar man hårt om uppmärksamhet på Instagram och vill få till samarbeten och ambasadörskap. Då är det SÅ frustrerande att se kollegor köpa sina följare och dessutom ”fira” det i sina inlägg! Det är orättvist och jag kan inte förstå hur de kan känna sig uppskattade eller varför Instagram inte sätter alla resurser de hqr för att stoppa det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.