Bloggflöde

Val av yrke

Hej bästa läsare! I detta inlägg ska vi prata om arbete, min arbetshistoria och snittlöner.

Tiden bara springer iväg och jag kan inte förstå hur mycket jag har hunnit med under mina aktiva arbetsår. Jag har vuxit i min karriär något enormt och det är jag stolt över. I detta inlägg ska vi prata lite om mitt första jobb som tonåring.
Ett första jobb som jag hade vid 14 års ålder var telefonförsäljare. Jag älskade detta yrke och jag var riktigt bra på det. Under denna tid bodde jag hemma hos mamma i lilla Arvika. Jag ville jobba mycket och ofta så att jag kunde spara ihop pengar. Jag sparade till min flytt till Göteborg. Min största önskan då var att ha råd att studera på gymnasiet på en annan ort, då Arvika inte hade utbildningar som lockade mig. Jag kämpande varje dag under 10 veckors tid och jag älskade det jag gjorde. Att jobba på ett callcenter var verkligen min grej. Jag hade faktiskt turen att hamna hos många trevliga människor och dem flesta uppskattade verkligen det jag gjorde. Syftet med mitt arbete var att samla ihop pengar till en skola i Afrika. Men det kändes som att jag blev ganska utnyttjad på detta jobb. Lönen ska vi inte ens prata om och arbetsförhållandena var under all kritik. Jag kände mig verkligen inte trygg här då arbetet inte var anslutna till facket. Hur som helst så var detta bara ett tillfälligt arbete och tur var väl det.

Snittlöner inom barnomsorg och skola

Jag började fundera på detta med löner och hur snittlöner egentligen ser ut. Jag var intresserad av att arbeta med människor och både barnskötare och lärare var yrken som intresserade mig. Hur ser egentligen en snittlön för barnskötare ut och en snittlön för en förskollärare? Jag frågade mina bekanta som arbetade inom området. Vissa var nöjda med lönen, medans andra hade önskat betydligt högre lön. Vid denna tid var jag inte alls så sugen på att studera 3-5 år för att få en låg lön. Jag ville ju känna mig värdig av det jag kan presterar. Men viktigast för mig var att min framtida arbetsplats skulle vara anslutna till facket. Jag ville kunna känna mig trygg och kunna ha någon i ryggen. För man vet aldrig vad som kan hända på en arbetsplats. Stöd och support är oerhört viktigt. Så tänk på det när du söker ett nytt arbete 🙂

En annan bra sak är att man även kan försäkra sin inkomst för ärligt talat har man ingen aning om vad som kan ske. Ingen kunde väl tro att Corona-pandemin skulle påverka oss så mycket som den gjorde?

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *